LESSTIJLEN

KUNDALINI YOGA

Dit is een yogastijl die een mix biedt van krachtige yogische technieken waarbij inspanning en ontspanning elkaar afwisselen, met als resultaat meer fysieke en mentale flexibiliteit en kracht.

De aandacht ligt sterk op waarnemen en voelen van je eigen energie en 

ademhaling en het bewuster leren omgaan met gedachten, emoties, 

pijn en stress. De oefeningen hebben een positief effect op het kliersysteem, bloedsomloop, organen en zenuwstelsel. 

Er worden lange meditaties gedaan, gebruik makend van 

pranayama (ademhalingstechnieken), mudra (handposities) en mantra. 

Deze lessen zijn voor iedereen toegankelijk, geen yoga ervaring nodig.

YIN YOGA

Yin Yoga is een vorm van yoga die voornamelijk bestaat uit zittende en

 liggende houdingen. Er worden passieve stretchen gedaan die werken

 op de dieper liggende bindweefsels van het lichaam (facia). 

De houdingen worden langere tijd aangehouden. Op die manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd, blijven de gewrichten soepel en wordt de energiestroom in het lichaam geactiveerd. De oefeningen vertragen het verouderingsproces van het lichaam en brengen meer flexibiliteit, rust en balans in lichaam en geest. We maken in deze lessen gebruik van blokken, kussens en bolsters om het lichaam te ondersteunen.

VINYASA / GENTLE VINYASA

In deze creatieve, dynamische yogavorm wordt een flow van 

asana’s (yogahoudingen) gecreëerd op het ritme van de ademhaling. 

Deze vloeiende bewegingen op een ritmisch tempo werken op flexibiliteit, uithouding en kracht. Binnen elke les is er ruimte om jezelf uit te dagen, maar de eigen grenzen kunnen altijd gerespecteerd worden doordat er verschillende opties worden aangeboden. Je kan dus zowel als beginner en als meer gevorderde deelnemen 

aan deze lessen.

 

In de les GENTLE VINYASA ligt het tempo wat lager. 

Dit maakt deze les ideaal voor beginners of voor wie houdt van een zachtere les.

IYENGAR YOGA

Iyengar Yoga is een algemene yoga genoemd naar zijn grondlegger

B.K.S. Iyengar (1918-2014, Pune, India). De methode onderscheidt zich door haar zoektocht naar precisie in de oefeningen. Elke houding wordt onderzocht en zo correct mogelijk uitgevoerd. Hierbij komen alle lichaamshoudingen aan bod, met de staande houdingen als de belangrijkste. Deze versterken de benen en de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten. Daarnaast heb je liggende en zittende houdingen, balansoefeningen en twists. De lessen worden in een logische sequentie opgebouwd en afgesloten met een liggende rusthouding.

HATHA YOGA

Hatha is een klassieke vorm van yoga en is de bron voor verschillende andere yogastijlen. In Hatha yoga wordt inspanning (Ha) en ontspanning (Tha) op een toegankelijke manier gecombineerd. De les bestaat uit een sequentie van actieve houdingen voor kracht en stabiliteit en zachtere 

houdingen die werken op soepelheid en ontspanning. 

Tijdens de houdingen is er ruimte voor bewustwording van het lichaamsgevoel, de ademhaling en gedachten en emoties. 

De lessen zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden en voor 

elk fysiek niveau omwille van de aanpassingen en het respecteren van

 de eigen grenzen.

RUG, NEK & SCHOUDERS

Deze lessen zijn voor iedereen die last heeft van een vermoeide rug, 

nek en schouders, nek- en rugpijn, stress of voor wie zijn/haar lichaamshouding wil verbeteren. We werken steeds aan de hand van 4 principes: 

Stabiliseren – Versterken – Losmaken – Ontspannen. 

Een deel van de les wordt besteed aan oefeningen om de spieren te 

stabiliseren en te versterken, zodat klachten voorkomen kunnen worden. 

We halen spanningen en knopen weg en verlengen spieren en weefsels, zodat het lichaam soepeler wordt en wint aan flexibiliteit. 

In deze lessen maken we gebruik van technieken uit de 

Myo-fasciale Triggerpoint Release methode (zelfmassage met tennisballen en blokjes) en touwen. Alle oefeningen zijn eenvoudig en toegankelijk voor iedereen. 

ZACHTE YOGA

Deze lessen Zachte Yoga bestaan uit staande, zittende en liggende bewegingen uitgevoerd op een traag tempo. De houdingen worden aangevuld met ademhalingsoefeningen of korte meditaties.

De lessen hebben een weldadig effect op de gewrichten, bevorderen een goede lichaamshouding, maken het lichaam leniger en sterker en brengen een ontspannen gevoel. Alle oefeningen worden gedaan met respect voor de grenzen van je lichaam. Iedereen kan op eigen tempo meedoen en er worden aanpassingen aangeboden indien nodig. Deze lessen zijn aangewezen voor beginners en voor iedereen die op een rustige manier wil bewegen.

YOGA NIDRA

Yoga Nidra of ‘Non Sleep Deep Rest’ is een eenvoudige vorm van liggende relaxatie en meditatie die je naar een diepe staat van ontspanning brengt.

Yoga Nidra betekent ‘de slaap van de Yogi’, de paradox van slapen en wakker zijn. Je wordt door een stem begeleid door de verschillende fases van de beoefening om uiteindelijk toe te komen in een staat van diepe rust. Je blijft hierbij balanceren op de grens tussen slapen en wakker zijn.

Yoga Nidra is een manier om het zenuwstelsel tot rust te brengen en fysiek, mentaal en emotioneel tot ontspanning te komen. Het brengt meer energie, stimuleert creativiteit en een gevoel van geluk en helpt om gedachten, gevoelens of emoties te zien en te verwelkomen. Yoga Nidra kan helpend zijn om om te gaan met trauma, stress, slapeloosheid, depressie of chronische pijn.

 

PILATES / GENTLE PILATES

Pilates is een bewegingsmethode ontwikkeld door de Duitser Joseph Pilates en werd al beoefend in de jaren 20 door dansers en atleten als ondersteunende training. Je kan pilates omschrijven als een combinatie van spiercontrole, stretch en kracht. 

Een pilatesles is een workout die al je spiergroepen aanspreekt en op die manier balans in je lichaam terugbrengt. Geregeld pilates doen maakt je fitter, sterker en soepeler. Daarnaast leer je je lichaam kennen: je leert hoe je je spieren op een goede manier activeert, welke bewegingen je maakt met welke spieren en waar jouw lichaam stress opslaat.  

Pilates kent zes principes die terugkeren in alle oefeningen: concentratie, controle, centreren, ademhaling, precisie en flow

 

In de lessen GENTLE PILATES ligt het tempo lager. Dit maakt deze les ideaal voor beginners of voor wie op een rustige manier zijn lichaam wil versterken.

 

 

YOGALATES

Yogalates is de fusion van Yoga en Pilates, een mix van Oosterse en Westerse filosofie. De oefeningen combineren de voordelen van de krachttraining van Pilates en de flexibiliteit van yoga in één sessie.

De lessen brengen kracht, energie en soepelheid. De houdingen focussen op het versterken van de buikspieren en het verlengen de spieren en helpen bij het verbeteren van je lichaamshouding.

DRU YOGA

Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga. Het omvat klassieke yogahoudingen & ademhalingstechnieken en er wordt gewerkt met Energy Block Release (EBR) reeksen. Dit zijn krachtige reeksen van houdingen met buig-, strek- en draaibewegingen die blokkades in je lichaam laten wegstromen. Op deze manier kan je fysieke, emotionele en mentale spanning loslaten. De vloeiende bewegingen zijn eenvoudig uit te voeren en je leert daarbij te luisteren naar je lichaam. Iedere les wordt afgesloten met een relaxatie of een Dru Meditatie.

 

 

 , 

THERAPEUTISCHE YOGA

Therapeutische Yoga wordt ook wel ‘yoga als medicijn’ genoemd. In deze vorm van yoga wordt er niet alleen gewerkt aan het voorkomen van klachten maar ligt het accent op het verminderen van klachten en het genezen van het lichaam. Yogatherapie wordt ingezet zowel bij lichamelijke pijnen of beperkingen, maar ook bij ziektes en chronische aandoeningen zoals kanker, CVS, fibromyalgie, reuma, … 

In deze lessen werken we in kleine groepjes en is er tijd en aandacht voor de individuele situatie van elke deelnemer. 

TAIJI

Taijiquan of Taiji (Chen Stijl) is een Chinese bewegingsvorm die zijn oorsprong ontleent aan de krijgskunst. Zachte en ronde bewegingen gaan vloeiend in elkaar over en worden op een beheerste en ontspannende manier uitgevoerd. De aandacht van de beoefenaar wordt hierbij naar binnen gericht. Het is een beoefening met enorme voordelen voor het lichaam, zowel in de fysieke als in de energetische dimensie. Regelmatige beoefening kan helpen bloedcirculatie en lichaamshouding te verbeteren en om te gaan met spanningen.

QIGONG

QiGong (letterlijk ‘werken met Qi energie’) is een oude holistische Chinese praktijk, onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, gericht op het bewegen van Qi in en uit het lichaam om gezondheid, kracht, geluk en spiritualiteit te verbeteren. De lessen richten zich op de meest bekende qigongreeksen die de Qi stroom in de meridianen en organen stimuleren.

SAMEN MEDITEREN

Samen mediteren is nog krachtiger dan alleen mediteren. Daarom biedt Studio Zuid wekelijks een gezamenlijk begeleid meditatiemoment aan. 

Iedere sessie heeft een ander thema: verwelkomen, aarding, inzicht, gelijkmoedigheid, mededogen, vreugde… Je leert omgaan met de hindernissen van mediteren en er wordt aandacht besteed aan het gewaarzijn van het lichaam, de zintuigen, de binnenwereld van gevoelens en gedachten…  In elke sessie wordt er naast de meditaties een klein woordje uitleg gegeven. Op het einde is er vrijblijvend ruimte voor een Q&A. Je hebt geen meditatie ervaring nodig.

* * *

Deze samenkomsten zijn op basis van een vrije bijdrage.